Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felhasználónév: Jelszó:

Szerző Téma: Így kezdődött....  (Megtekintve 1675 alkalommal)

warez

  • ADMIN
  • Adminisztrátor
  • Ős tag
  • *****
  • Karma: +23/-1
  • Hozzászólások: 682
  • ADMIN
    • http://ultrastar.hu
Így kezdődött....
« Dátum: 2011. Január 07. - 04:05:51 »

A történet onnan indul, hogy elkészítettek más platformra egy Karaoke játékot Singstar néven. A játék hatalmas siker lett!

Sajnos ez a fejlesztés nem érte el a PC-s platformot, ezért lelkes emberek elkészítették a Singstar klónját Ultrastar néven.

A program először Linux operációs rendszerre jelent meg, és forráskódja nyílt volt, azaz aki programozni tud/tudott, bele írhatott illetve kivehetett belőle dolgokat, sőt szabadon módosíthatta a meglévőket.

Az egyik ilyen módosítás elég népszerű lett, mert emberek véleményére adva elkészítettek egy olyan verziót, amiben kielégítik azok igényeit. Ez lett az Ultrastar Deluxe.

Mivel különböző fejlesztői gárdáról beszélünk, ezért itt két részre szakadt a fejlesztés. Lett az Ultrastar és az Ultrastar Deluxe.

Az Ultrastar Deluxe pár verzió után megállt, de addigra nagyon népszerű lett leelőzve a sima Ultrastar-t amit a mai napig fejlesztenek, de még mindig nem tud annyit mint a Deluxe.
(A Ultrastar (nem a deluxe) inkább Linux platformon kedveltebb, mert ott valahogy jobban kihozták a hangfelismerő rutint, stabilabb, jobb, ezért az a csoport inkább azt a platformot részesítette előnyben. Végtére is ott jelent meg előszőr az az eredeti verzió!)
Az utolsó verzió ekkor az 1.0.1a volt, és több év hallgatás a fejlesztőktől. 2010-es évben azonban megtört a csend és bejelentették az 1.1-est ami újra mérföldkő volt újra a program életében. Jelenleg ez a legújabb verzió. Tudja azokat amiket a játékosok annyira vártak, mint pl. a Duett mód.

Azonban abban a pár évben amig a Deluxe 1.0.1a és az 1.1 között volt, ki kellett tölteni az űrt. Erre egy lelkes emberke (Brunzel), a jól bevált 1.0.1a alapjait elkezdte átírni, és kiélezni a programot főleg csapatos módra.
Ő már az 1.1 előtt beleintegrálta a programba a Duett módot, sőt ennél többet is.
Folyamatosan és intenzíven fejlesztette a saját verzióját, és olyanokat is beleírt mint pl. a medley (egyveleg) mód, ahol is egy számból a program kiválaszt egy részt és csak azt kell énekelni. Így lett a program neve Ultrastar Deluxe Challenge, Medley & Duett, vagy rövidítve Ultrastar Deluxe CMD. Régebbi nevén még Ultrastar Challenge Mod-ként találhatjuk meg. Rövidítve Ultrastar CMD-ként is emlegetik. Ez mind egy és ugyanaz.

Egy mellékszállként érdemes megemlíteni egy Ultrastar World Party nevű külön programot, amit Spanyolok fejlesztenek. A hivatalos v1.1-es verzió "tuningja". Tudja a Medley és a Duettet is, sőt még a pontjaidat az interneten is közzé teheted. Érdekesség talán a verseny (Tournament) mód, ahol grafikusan, tabellaszerűen mutatja ki hol jár a rangsorban. Valamint van benne zenedoboz (Jukebox), ahol énekelni nem lehet csak zenét hallgatni (persze mutatja a dalszöveget is). Amiért kevésbé elterjedt, és közel sem olyan jó mint a többi, az a gyatra frissítése. Ebben a többjátékos módokat megcélzó kategóriában vannak jobbak is.

Ezek a főbb verziók léteznek, de melyiket válasszam?
Az Ultrastar szerintem kevésbé népszerű windowson, ellenben a Deluxe-al.
A Deluxe 1.0.1a már régi, de az 1.1 igencsak jól sikerült.
Sima otthoni max kétjátékos karaokézásra ajánlani tudom (v1.1), személyes tapasztalatom
szerint javítottak a hangfelismerő rutinon is.
Érdemes kipróbálni az Ultrastar World Party-t együtt, de még nem teljesen kiforrott. A kezdeményezés nagyon jó, márcsak azért is mert az v1.1 alapjaira épül.
Ha csapatban, vagy többen játszotok, akkor viszont mindenféleképpen az Ultrastar CMD-t.
Érdemben szerintem az Ultrastar Deluxe v1.1-el, illetve az Ultrastar Challenge, Medley & Duett-el érdemes foglalkozni. Mint mindennek van előnye és hátránya. A legjobb lenne a kettőt összegyúrni. De mivel a Ultrastar CMD az 1.0.1a alapjain nyugszik ezért ezt nem lehet.

Jó hír hogy Brunzel, belekezdett egy saját programba Vocaluxe néven. Kicsit eltér a megszokottól, de jó irányba halad a fejlesztés. Az oldalon megtalálhatod nálunk is a verziókat. Csapatjátékra van kiélezve, külön profilokat lehet létrehozni, illetve van több direkt csapatra optimalizált játékmód mint pl. a Tic-Tac-Toe. A rossz hír viszont hogy az Ultrastar CMD már -előre láthatólag- nem fog verziót ugrani, azok ellenére sem, hogy az ultrastarosok kb. 90%-a azt használja. A legutóbbi verzió már hosszú ideje az R9.22 (2011.10.28)


Remélem sikerült az újaknak egy kis tájékozódást nyújtani ebben a verziókavalkádban.

Azoknál a verzióknál amelyeknél folyamatos fejlesztés van, a verziószámok amiket leírtam
egy idő után aktualításukat vesztik, illetve ha valaki másképp tudja a sztorit,
vagy ki szeretné egészíteni írja meg nekem vagy tegye bele az általános chat fórum
alatt létrehozott ultrastar történet menüpontba.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Január 14. - 18:44:26 írta warez »