Ultrastar Zeneszerkesztés > A Zeneszerkesztéssel Kapcsolatos Kérdések

Dallam javítás/ellenőrzés a Starforge08b editorral

(1/2) > >>

Pbr13:
Sziasztok!

Többek kérésére írok egy rövid leírást arról, hogy hogyan kell a Starforge editorral zenét ellenőrizni, vagy javítani.
(Legalábbis arról, hogy én hogyan csinálom. A téma nyitott, ezért ha valaki felfedez egy új funkciót, azzal nyugodtan bővítheti a leírást).

Tehát a program szabadon letölthető az alábbi linkről:

http://www.control-audio.com/starforge/

A feljlesztők időről-időre újabb verziókkal jönnek elő, a post megírásakor a 08b az aktuális, ezért a leírás ehhez készült.
Van hozzá a honlapon egy szűkszavú angol nyelvű tutorial, ez a leírás nem tartalmaz minden ott említett funkciót, és viszont.

Miután föltelepítettük, indítsuk el.

Az alábbi (egyetlen) képernyőt láthatjuk:



A gombok funkcióinak leírását megtaláljátok a tutorial-ban.
A fontosabbakra én is kitérek:

Load txt - ezzel a gombbal töltjük be a txt file-t

Load track - a zene betöltése (ha egy könyvtárban van a txt-vel, és benne van a txt szövegrészében, akkor nem kell külön betölteni)

Save txt – ezt sűrűn nyomogassuk, néha előfordul váratlan leállás (vagy ctrl+S)

Play – elkezdi lejátszani a zenét és a midit együtt

A play lenyomása előtt néhány funkció kiválasztható (lejátszás közben már hiába változtatod):

Play verse – az aktuális (kijelölt) verse-től kezdve játszik (kb. sornak fordíthatnánk).

Looping – a Play verse-vel együtt az aktuális verse-t ismételgeti a végtelenségig

Pause – értelemszerűen megáll, ott ahol volt, és bármikor folytatható (ha a play-t kinyomod, akkor vagy a verse-től vagy az elejétől kezdi újra)

Beat maching – a visszajátszott hangokat lerövidíti, csak egy-egy kattanást hallunk, ami a ritmizáláshoz segítség. (lejátszás közben is)

Metronome – bekapcsolja a metronómot (lejátszás közben is)

Autoscroll – Automatikusan lépteti a verse-ket a piros vonal mozgásával (lejátszás közben is változtatható)

Volume – a zene hangereje, egérrel húzható (lejátszást közben is)

Midi – a visszajátszás hangereje, egérrel húzható (lejátszást közben is)

Adatmező:
Tempó: ( BPM) A Set Tempo gombbal közvetlenül állítható
Gap: A föl-le nyilakkal kis lépésekben közvetlenül állítható, vagy az első verse határát egérrel megfogva előre-hátra állítható
Időjelző: lejátszott idő/a szám teljes hossza
Előjegyzés: hasznos segédeszköz, részletesebben a kotta beállításainál

Keep time -  ezzel a gombbal úgy tudunk a tempón módosítani, hogy a hangok egymás közötti időtávolsága nem változik

Note - ha kijelölünk egy hangot (ctrl+bal klikk), akkor ezt a gombot lenyomva editálhatjuk a hang tulajdonságait. Ugyanezt érjük el a ctrl+jobb klikk –el (részletesen később).

Scale – A kotta típusa és előjegyzése állítható be. Hasznos segítség, ha tudjuk, hogy milyen skálán szól az ének, mert vizuálisan is észrevehetjük a hibás hangokat (nem feltétlenül szükséges).

Header – A txt vezérsorai szerkeszthetőek innen közvetlenül

AKKOR MOST VÉGRE A DALLAM ELLENŐRZÉSÉRŐL:

Betöltitek a txt-t (load txt). Betöltitek a zenét (load track) (Ha ott van a txt mellett a hozzá tartozó mp3 is, akkor nem kell)
Megnézitek az első lila vagy sárga hangot (a fehér freestyle, azért nem pontoz: így lehet pl. beírni a készítőt az intróba).
Az első betű a hang magasságát, a második szám az oktáv sorszámát jelöli.
FONTOS: ha a szám 5-nél kisebb, akkor a Starforge midi-je hamisan és halkan játssza vissza! Ez esetben jelöljük ki az egész szám összes hangját (ctrl+a, és a kijelölt hangok fehér kerettel látszanak), és az egész számot toljuk fel a 6. oktávra (bal klikk egy hangra és lenyomva tartva felfelé toljuk, több szakaszban ismételve) A betűjel nyilván maradjon ugyanaz! (pl. c1-ről c6-ra). Egyébként az itt 6.-al jelölt oktávon van a normál énekhang, a legtöbb ember az (5)-6-7-(8.) oktáv tartományában tud énekelni. Mivel az Ultrastar nem érzékeny az oktávokra, ezért lehetnénk máshol is (igen sok szám van szerkesztve az 1-2. oktávra), de a visszahallgatásnál fontos, hogy ugyanazt a hangot halljuk!
Indítsuk el a lejátszást! Ne legyen bent a play verse és a looping. Hallgassuk meg, hogy eltaláltuk-e az oktávot, és szükség esetén igazítsunk!

Ha rosszul hallunk, akkor a két hangerő csúszkával igazítsuk be a szükséges arányt (én általában túlhangosítva szeretem a midit)

Ha hamis a dallam, azt rögtön meghalljuk. A teljes kijelölés,( ctrl+a) és a lenyomva tartott bal gomb segítségével próbáljuk az egész dalt föl le mozgatni (lejátszás közben), és füleljünk, hogy mikor találunk bele az eredeti dallamba.
Ha megvan, és onnantól minden jó, akkor valszeg a midi konverzió, vagy az eredeti hangnem volt hibás, és már készen is vagyunk.
Ha tovább hallgatva máshol is hallunk disszonáns hangokat, akkor rossz a dallammenet is. Az egyes hangokat fel-le tudjuk mozgatni egyenként (bal egérgomb lenyomva), vagy csoportosan kijelölve (ctrl+bal klikk, egyenként, majd együtt bal egérgomb lenyomva).
Egy kis gyakorlattal ügyesen be lehet húzogatni a hangokat a helyükre. Itt hasznos a play verse és a looping gombok lenyomása, mert így nyugodtan kísérletezhetünk. Ilyenkor jelöld ki a vizsgált verse-t az idődiagram tetejére bal klikkel (halványkékre vált, a többi verse marad kék és zöld). Az egészet a legjobb loopingolt lejátszás közben csinálni, ez a kedvencem a Starforge-ban.
Ha a hangok jók, de nem ott hallod őket, ahol kellene, vagy a ritmus nem jó, akkor a hangokat előre-hátra is állítani kell (elcsúszások). A ritmikai változtatások hasonlóan történnek, csak nehezebb és időigényesebb a művelet. Erről majd máskor.

Editor parancsok (nem az összes):
Hang hozzáadása: bal klikk
Hangok kijelölése ctrl+bal klikk (többszörös is)
Verse összes hangjának kijelölése: bal klikk a már kijelölt versére
Hang törlése: jobb klikk (vigyázat, túl könnyű törölni)
Kijelölt hangok másolása a vágólapra: ctrl+c
Vágólap tartalmának bemásolása: ctrl+v
Hang tulajdonságai: ctrl+jobb klikk (több hangon egyszerre is lehet)
                               almenü: Szöveg változtatása
                                              Hang típusa (normál, csillagozott, freestyle)
                                              Szótagkötés (sajnos ha kikapcsoljuk, akkor is marad egy space – ld. később)
                                              Hang törlése

Néhány tipp:

Ha nem jó a verse-k osztása a javításhoz, akkor kreálj ideiglenesen a céljaidnak megfelelőt (akár csak egyetlen hangra is). Ezt a jobb gombbal az idődiagram tetejére klikkelve new verse opcióval teheted meg. Utána persze ne felejtsd el törölni, (ugyanígy, delete verse opció), mert a verse határok egyben a képernyőváltásokat is vezérlik!
A verse határok egérrel is mozgathatóak, ezzel is beállíthatjuk az optimális ismétlési szakaszt, de ha lejátszás alatt csináljuk, akkor újból play-t kell nyomnunk majd, hogy a változások életbe lépjenek!

Néhány dolog, amit utálok a Starforge-ban:

- Nincs Undo. Amit töröltél, azt újra kell írnod
- Nincs a szokásos vágólap menü. A billentyűparancsokkal tudsz editálni
- A kötőjel probléma: A Starforge a kották írásmódjának megfelelően kezeli a szövegeket, ezért ha betöltesz egy számot, ahol a szótagok közt nincs semmi (az ultrastarban így látszik folyamatosnak a szöveg), akkor ő minden szótag végére berak egy kötőjelet (space,kötőjel,space-t).
- Így viszont az Ultrastarban nehéz olvasni, ezért érdemes utólag kiírtani őket. Ezt én úgy csinálom, hogy megnyitom notepaddal a txt-t, szerkesztés-csere, beirom a „ – „-t a helyettesítőbe meg semmit, és mind csere! Így egy másodperc alatt megvan. Ahová mégis kell, (hajlítások, stb) oda manuálisan beírom. Vigyázat, ha újra meg kell nyitni a txt-t a starforge-val akkor újra tele lesz kötőjellel!
- Ha valaki felfedezi az ellenszert, csak szóljon!

PBR13

umi74:
Köszönjük!
Kipróbálom holnap!
Üdv.:UMI

AMATŐR:
Köszi!

Kicsit még bele kell jönni,de idővel menni fog. (Már tudom múltkor miért volt tele a zeném " - "-el) >:(

Kösz még egyszer.

AMATŐR

Dartsman:
Sziasztok!

Örülök, hogy minden a régi és mindenki kijön mindenkivel és ez a lényeg, remélem ezekután is segít mindenki, mindenkin, ahogy eddig is tettétek(tettük)!

További jó javítgatást és zeneszerkesztést!!! ;)

Bármi problémátok támad csak szóljatok és megoldjuk!

Üdv...

umi74:
Install változata nincs ennek a programnak?
Mert nekem ez az .exe változat nem akar elindulni.
Mi lehet a gond?
Pedig kíváncsi lennék erre a progira ill.megtanulni a kezelését.
Üdv.:Umi74

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése